Rackemarie

Alla inlägg under februari 2014

Av rackemarie - 11 februari 2014 12:56


Förra veckan var fylld av härlig dressyrridning på min röde prins. Lite lättsamma pass för att komma i form efter mina krassliga veckor ochhans ofrivilliga vila. Jag ( och DiNozzo!) har trivts med detta upplägg och han är riktigt pigg och glad. Kanske kan ha att göra med att han får ett kraftfoder som innehåller både mer energi  och protein, eftersom jag tyckte han föll ur runt jul och blev lite håglös, men nu är det fullt ös igen och överlinjen börjar runda till sig igen.


Vad vi tyvärr slarvat med under våra avslappnade pass är ju att han ska vara samlad och kvick samtidigt så detta skulle tas itu med underlördagens träningspass för Å. Vi började med lite uppvärmning i skritt och trav och ökade sedan på med att rida lite mindre volter med bibehållet tempo. Ganska okej. Sedan skulle det ridas kvicka övergångar mellan skritt och trav och redan här märtes det att vi slarvat även om jag tyckt att det känts ganska lätt, men med lite ökat krav på att få in bakbenen och korta upp sig kom protesten med att bli seg och dragig i munnen samt att bakbenen var för långt efter. Följden blir då också att övergångarna till trav blir för framåtgripande i stället för att lyfta tillräckligt uppåt och jag orkar inte tuffa till mig och gå på han tillräckligt för att det ska bli riktigt bra.


I det läget är det guld att ha en ridberedd tränare, så upp med Å för att påminna Herr Röd om hur det ska vara. Många påminnelser blev det. Han gjorde rätt, men glömde lika fort,  ett antal gånger innan han gick kvar där han skulle vara. Vad gjorde hon då? Jo, för de första sitter hon kvar med rumpan i sadeln med hästen framför sig i alla lägen. Hon vågar gå på honom ordentligt både framåt och bakåt och är otroligt kvick med eftergift och beröm när han gör rätt, för att sedan vara lika kvick med att gå på igen när han glömmer osv... 


Sedan fick jag ta över igen. Skillnad? Som natt och dag. En häst som vuxit minst 10 cm uppåt fram och kortat in sig ordentligt. Övergångarna till trav var nu som att sväva uppåt-framåt och tillbaka till skritt och halt var inte heller några problem. Jag har mest problem mad att ha koll på yttersidan i vänster varv där han gärna vill skjuta uthögerbogen. Tänkte öppna med starkt mothållande ytterskänkel och det funkade. 


Lite galoppande på det med bara lite fattningsträning från skritt i båda varven. Gick ganska bra, men nu började vi bli lite möra så det var dags att avsluta med att rida framåt och lägga ner, men ändå kunna ta tillbaka när jag ville. Och se vi var fullt styrbara och reglerbara.


På söndagen red Jejja ett pass i samma anda, men med mer galoppjobb förstås. De provade på lite byten till och med. Det blev ett rent åt ena hållet och ett där han var efter bak i andra. Men det gick! Tror det är dags att börja träna på detta för honom, dock inte för mig.


Igår var det ett ougnt pass på schemat. Först lite kontroll bara av att läxan satt och sedan lösgörande jogg i lång och låg form plus liiiite galopp.


Idag ska vi faktiskt träna för Å igen. Lite  tätt, men det gäller att smida när järnet är varmt!


Ungefär ett år sedan mellan dessa bilder. Olika vinklar och mycket som skiljer. Kanske att han trots allt biffat till sig lite, men han var bra mycket finare i färgen som oklippt.

 


 

Av rackemarie - 9 februari 2014 14:29


De dagar jag inte rider är det träning på egen hand som gäller. Här är lite gott och blandat från boken SITSSKOLAN:

             

 

Inlägg om min och DiNozzos träning kommer senare...

Av rackemarie - 5 februari 2014 15:11

Månadens hästmatsinköp avklarat. Spillers kraftfoder i två varianter, cool mix och condition mix. Favoritgodiset; en stor påse, också Spillers. Brogaardens lusernmix samt linfrökaka från Svenskt foder.

Längst in ligger ett nytt stalltäcke till DiNozzo. Ett Amigo 200 g. Givetvis var inte detta på rea Annars fanns det väldigt mycket fint på rean kvar på Charlies. Massir av täcken, schabrak, jackor, västar etc.

Av rackemarie - 4 februari 2014 20:05


Det jag har tänkt under de senaste ridpassen har varit att det vi gör ska känna lätt för oss båda, att vi ska få känna oss duktiga. Kravet på DiNozzo har varit att han ska svara lätt och kvickt på alla hjälper. Vi har ridit mycket mera framåt än vad vi brukat kunna göra. Problemet har ju varit att han bara älgat på och varken gått att styra eller ta tillbaka. Kommer ihåg för kanske lite mer än ett år sedan när jag bara kunde trava en långsida och sedan ta ner till skritt eller halt för att ens kunna svänga. För tillfället kan vi faktiskt segla fram i en flott trav som är både stor och bärig och reglerbar. Skillnad! Styrningen går liksom av sig själv. Vägen går dit min blick för oss. Svävar på små rosa moln. Kanske blir det bakslag redan i morgon men just idag var det magiskt.

 

Plus att det går att galoppera mer och mer. Eller rättare sagt jag vågar mer och mer. Han kan ju. Vi kör våra volter, en till höger och en till vänster med övergångar till skritt på medellinjen. Har bara ridit i högervarvet ner mot C och vänster upp mot A, men idag var vi lite wild and crazy och gjorde  tvärtom också. Gick bra det med!

 

Liten stund med lite mer press tog vi också. Högre form och mer ihop. Lätt och fin i skritten och några fina övergångar till trav med lite snabbare fötter och bibehållen lätthet fram. Det här tycker vi båda är asjobbigt så vi växlade det jobbet med att rida fram i fräschare tempo  under lättridning, men med krav att ta många halvhalter direkt. Duktiga pållen fixade detta utan problem. Rider inte så mycket rörelser nu. Visst blir det volter och lite sidvärtesförflyttningar och sådant, men det så himla skönt att bara kunna rida avspänt och framåt. Varför krångla till det?!

 

Älskar min fina häst♥

Av rackemarie - 3 februari 2014 19:48

När det är såhär lätt och kul är det gärna något jag gör riktigt ofta. Ridning igår, idag och i morgon. Jag börjar orka lite mer dag för dag. Nu kör vi!!!!

Av rackemarie - 2 februari 2014 10:39


Ja, ensam om stall- och hästansvar i varje fall för våra två då "barnen" for iväg till Turkiet igår.

 

Jejja red DiNozzo ett pass i fredags och hon tyckte att han kändes pigg och fräsch. Dessutom lydig och lyhörd, vilket gladde mattehjärtat då det är det vi jobbat på det senaste. Hon tyckte också att det jobb de gjort under jullovet satt kvar och kunde fortsätta där de slutade. Kul!

 

Igår fick han vila så får vi se hur det blir idag...

Dessutom red jag i onsdags och sedan reds han ute, både på fältet och i skogen i torsdags.

 

 

Presentation

DiNozzo

   Född 2005, Westfalher.

e. De Kooning ee. Donnerhall

ue. Florestan I

Importerad till Sverige som fyraåring.

Utbildad LB/LA. Tävlad LB.

Moller af Idskov

 Född 2000, Dansk ridponny.

e. Mango AA, ee Mago xx

Mankhöjd ca 153 cm.

Utbildad och tävlad LA dressyr,

90 cm hoppning.

Hrachmaninov ox

 Född 1991, Arabiskt fullblod.

e. Garanti, ee Probat

ue Haracz

Utbildad och tävlad MVSC.

Placeringar upp till LA:1.

Numera pensionär och bor hos vänner.

Gold (52)

 1995-2012

e. Guinness ee. Dolomit

ue. Herkules

Utbildad MVSB.

Fick fyra fina föl.

Underbar vän  

 

 

Dancer

 

Född 2007. SWB

e. Don Primero ee. Donnerhall

ue. Guinness

Gångartsdiplom på treårstest.

Såld till Yvonne 2012.

Utbildad och tävlad upp till LA:4 med placering så här långt.

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Maries gästbok

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards