Rackemarie

Direktlänk till inlägg 27 juni 2013

TRÄNS OCH TYGLAR

Av rackemarie - 27 juni 2013 09:34


Träns och tyglar är verkligen en viktig del i hästutrustningen både för hästen och för ryttaren. Mitt köp av träns till DiNozzo visade sig tyvärr inte hålla måttet då det har töjt sig något alldeles förskräckligt på alla håll och kanter. Följden har blivit att nosgrimman är för stor och åker ner, har gjort så många extrahål jag kunnat, men det räckte inte ändå. Sidstyckena glappar betänkligt också. Visserligen skulle jag kunna fler extrahål här men tyckte inte det var mycket lönt.


Hopplocket: Träns Charlies, pannband Charlies (med strass) och tyglar Hubertus.

 


Jag tycker själv att jag varit lite "dum i huvudet" med dettta inköp, som blivit rätt dyrt (träns ca 500 kr, nytt bling 400 kr och nya tyglar 500 kr). Nåväl, det nya från HÖÖKS-rean kostade mig i alla fall bara lite drygt 300 kr och jag gillar verkligen rundsytt och mitt träns jag hade till Gold var också ett HÖÖKS och det var jag jättenöjd med.


DiNozzo iförd Golds Hööks-träns meed Charliesbling:

 


Något som har stor betydelse för mig är TYGLARNA! Jag har nog testat de flesta modeller och material. Kan absolut inte rida med för breda tyglar då jag har ganska korta fingrar och trångt mellan fingerlederna så för att kunna rida med slutna händer måste tygeln vara smal. Har testat både med och utan stoppar. Kanske får man bättre känsla utan men samtidigt är det också lättare att tappa ut tygeln. På Racke gick det bra att rida utan stoppar då han aldrig blev tung i handen.. Hans tyglar (som nu sitter på Möllers träns) har en gummiklädd baksida som ger bra grepp. På DiNozzo testade jag en tunn, flätad, väl inriden lädertygel som är skitskön att hålla i (vet att det är Jejjas favvo), men den spar vi tills han orkar bära sig ordentligt.  På Gold hade jag slät lädertygel med stoppar.


Till tränset jag köpte till DiNozzo följde det med gummivävtygel med stoppar. Tror jag red med dessa två gånger innan färden gick till Charlies för tygelinköp, då de dels var för breda och alldeles för skaviga. Mitt val föll till slut på ett par tunna, dubbelsydda Hubertustyglar med stoppar. Att de är dubbelsydda gör att de blir lite tjockare på höjden och jag tycker att det i sin tur gör att jag inte behöver "krama om" så mycket för att få ett bra grepp. Har gjort att jag får mindre ont i fingrarna faktiskt. Jag har artroser och skit i händerna så det är jätteviktigt för mig att ha ett bra men avslappnat grepp. Att de dessutom är välsydda i två bruna nyanser gör inte saken sämre. Dessa ska definitivt få flytta över till det nya tränset!


Och så var det det där med inpassning av träns och bett. Det är ju jättesvårt! Först det där med bettet: Hur långt ska det vara egentligen??? Tycker man får olika besked hela tiden från olika håll. Veterinärer som tycker det sak ligga dikt an mot mungiporna medan många tränare tycker helt tvärtom. Jag testade lite på Nozze i början men köpte till slut ett likadant som han haft hos Bea och det är jag nöjd med (ett Sprenger tvådelat med "muffar"). Just denna modell för att det förhindrar att de blir klämda i mungiporna.

  Sprengerbettet som givetvis också flyttar över till det nya tränset.


Hur högt man sedan ska ha bettet är nästa fråga och det är lika svårt det. Man får pröva sig fram helt enkelt. Min grund är att det ska ligga väl an mot mungiporna med ett till två veck, absolut inte så att hästen "ler". Sedan blir det ett håls reglerande fram och tillbaka. Brukar be Å kolla också  .


Håll nu tummarna för att det här blir bra på honom (har inte hunnit prova in det ännu):


 


Till sist: Vad har ni för favoriter vad det gäller träns, bett och tyglar? Hur tänker ni vid inpassning?


 

 
 
Bea

Bea

27 juni 2013 10:42

Ett sånt träns hade han till vardagsträns och det hR hållit sig jättefint , mitt har jag dränkt i paraffinolja.
Bettet är det bästa på honom tycker jag, det var helt klart det han blev bäst på, och inte hänga för löst för då grejar han med tungan , men absolut inte för hårt.
Det här med tyglar är ett dilemma och kan säga att mina Döberttyglar har även dom töjt sig . Man kanske skulle göra som med stigläder och byta sida så dom töjer sig lika..
Ha det gott och puss Prinsen! <3

http://www.galopep.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sandra

27 juni 2013 10:42

Jag har fått lära mig att ha två fingerbredds mellanrum från tändernas kant till bettet, har känts som ett bra mått och veterinären som lärde mig detta tyckte även att antalet veck i mungipan kunde man ignorera. Min favorit ( och hästens) är smalt tredelat tränsbett, sen gillar jag engelsk och achennosgrimma, gärna rundsytt med spännena i nacken. Gillar breda nosgrimmor och med så lite spännen på sidorna som möjligt. Tyglarna ska alltid vara av läder och smala.

 
rackemarie

rackemarie

27 juni 2013 11:02

Bea: Jag tycker att han har ganska lite plats för bettet och att det är en balans mellan att inte komma för långt fram där framtänderna skaver mot bettet och han bli lite "grejig" och att det blir för stramt bakåt, men som jag haft det nu har nog varit ganska bra. Ska mäta och få till samma läge på det nya tränset bara. Pussar givetvis Prinsen från dig <3 Ps. han vill gärna ha en puss av dig snart me :)))

Sandra: menar du de främre eller bakre tänderna? Borde det in te bero lite på hur stor plats det finns mellan tänderna?

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sandra

27 juni 2013 12:48

Menar de bakre tänderna som de tuggar med, går att känna kanten (nedåt mot mulen sas) med fingrarna. Har inte reflekterat över hur nära "framtänderna" och de bakre har till varandra, har inte varit något problem på de hästar jag ställt in bettet på.. Men jag kanske har haft "tur" i hur de ser ut i munnen? :)

 
Mia

Mia

27 juni 2013 13:09

Jag har samma "problem" som dig vad gäller tyglarna. De behöver vara smala och nätta för att passa mina händer. Älskar tyglarna som sitter på mitt HDR kandar. Som jag förövrigt är jätte nöjd med även om det nu sjunger på sista versen efter att ha hållit ihop i ur och skur i över fem år :)

http://Mwdressage.se

 
Alexandra

Alexandra

27 juni 2013 13:19

Har nyss införskaffat mig gummityglar, mina läder gled jag bara med så dom är värdelösa när man rider en stark häst som Dancer. Men gummityglarna funkar än så länge bra :) Läder sitter på Racke och det funkar ypperligt. Men han behöver man ju inte ta tag i :)

http://www.stallelghagen.se

 
Ingen bild

rackemarie

27 juni 2013 13:37

Sandra: Trodde nog du menade de bakre, men tycker det är lite vanskligt med fingermått ibland. Man får nog ändå gå lite på känslan, tror jag. Jag får knappt mellan två fingrar på honom kan jag säga, medans det på min förra fanns mer plats.
Mia: Hoppas du kan använda samma tyglar på ett nytt kandar då ;)
Alexandra: Nä, Racke skulle det räcka med ett litet snöre på ;)))

 
Ingen bild

lindaw

27 juni 2013 16:28

Jag är ju inte ngn stor konsument av hästprylar så jag kör på mina gamla lagom slitna och mjuka Hubertus träns (säkert 15 år).
Jag gillar tyglar som har gummi invävda i sig, inte så dressyr riktiga kanske men dom är bra tycker jag. Super grip tror jag dom heter. Dom är tunna men kanske lite breda. Vi gillar sprenger betten (3delat) och ett litet tunnare enkelt två delat tränsbett.

 
MandaS

MandaS

27 juni 2013 18:58

Har bara Hööks träns, något träns har ponnyn fått ärva från min gamla stor häst. Kör med släta läder tyglar från Catago! Lagom breda och bra grepp i dem :)
Bett så kör vi med syntetplast bett till Ponnyn, de ända som funkar på henne :)

http://www.mandasliv.wordpress.com

 
rackemarie

rackemarie

27 juni 2013 21:08

lindaw. om tränsen håller samma kvalitet som mina tyglar förstår jag att du inte byter så ofta ;)

MandaS: Jag har också varit väldigt nöjd med mina Hööks-träns.

http://rackemarie.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av rackemarie - 21 mars 2017 10:53


  Kanske att ni får höra mer av mig och min nya häst Barbie. Vem vet. ...

Av rackemarie - 27 maj 2015 12:24

Ett blandat pass som inleddes i ridhuset och avslutades på ett fält. Gissa vilket DiNozzo gillade bäst (och ryttaren också kanske?).  Det är en dotter som rider.              ...

Av rackemarie - 11 maj 2015 20:18


Idag blev det vila som planerat. Lite extra rykt och lite mys på kvällskvisten. ...

Av rackemarie - 10 maj 2015 20:52


      Lite sammanfattning av det senaste:   Träning i fredags.Fick lova att berömma mig själv lite mer för de framsteg vi gör. Nåväl, jag rider mer framåt, vågar till och med trycka på ordentligt i galoppen. Jag har hittat mina magmuskler ...

Av rackemarie - 8 maj 2015 11:04


     DiNozzo funderar på vad vi ska träna på idag. Kanske lite mer basic, tänker matte .             ...

Presentation

DiNozzo

   Född 2005, Westfalher.

e. De Kooning ee. Donnerhall

ue. Florestan I

Importerad till Sverige som fyraåring.

Utbildad LB/LA. Tävlad LB.

Moller af Idskov

 Född 2000, Dansk ridponny.

e. Mango AA, ee Mago xx

Mankhöjd ca 153 cm.

Utbildad och tävlad LA dressyr,

90 cm hoppning.

Hrachmaninov ox

 Född 1991, Arabiskt fullblod.

e. Garanti, ee Probat

ue Haracz

Utbildad och tävlad MVSC.

Placeringar upp till LA:1.

Numera pensionär och bor hos vänner.

Gold (52)

 1995-2012

e. Guinness ee. Dolomit

ue. Herkules

Utbildad MVSB.

Fick fyra fina föl.

Underbar vän  

 

 

Dancer

 

Född 2007. SWB

e. Don Primero ee. Donnerhall

ue. Guinness

Gångartsdiplom på treårstest.

Såld till Yvonne 2012.

Utbildad och tävlad upp till LA:4 med placering så här långt.

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Maries gästbok

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards