Rackemarie

Alla inlägg under maj 2013

Av rackemarie - 15 maj 2013 19:49


Efter en vilsam förmiddag åkte jag ut för att hämta Johanna på Tunarps säteri, där hon gör sin praktik. Blev ett långt uppehåll mitt i praktikperioden då hon var sjuk, men nu är hon igång igen.


Satte mig med en kopp kaffe i solen och tittade på när hon och hennees handledare, Amanda, red två hästar. Johanna satt på en ganska nyinköpt häst, en irländsk connemara, sex år gammal, lite över 150 cm. Den var riktigt trevlig. Rörde sig med ett fint steg och bra takt. Roligt att se. Sedan gick vi och hälsade på de andra hästarna i hagen. Roligt att återse gamla bekanta och deras avkommor ("min" gamla ridskola!).

 

Connemaravalacken UDIN som Johanna red.

Källa:http://tunarp.wordpress.com/


Efter lite mat och vila fick även vårt "Paradis" ett besök. Pysslade lite med nödvändigheter, fikade lite, och gjorde sedan i ordning våra pållar och vi fick dessutom sällskap av A-C och hennes Zintra i ridhuset.


Jag red ett kort pass och var helt överraskad över hur lätt allt var idag. Han bara gjorde allt jag bad om! Observera nu allt jag skriver är utifrån mina förutsättningar och min känsla. En utomstående kanske inte alls skulle tycka att det var så märkvärdigt.


Började med skritt ett bra tag. Red mycket halvvolter utifrån medellinjen. DiNozzo var så lättstyrd och väntade hela tiden på vad han skulle göra. La in många, många små halvhalter och halter och jag tror han var kvar hos mig hela tiden. Kan inte påminna mig att han "stegade" iväg på eget bevåg en enda gång.


Sedan trav med serpentiner och volter. Tydliga halvhalter eller skrittövergångar på medellinjen. Också här var han kvar. 


Gjorde sedan voltövningen från förra inlägget och sedan la jag även in galoppfattningar från den övningen. Blev superbra fattningar och bra galopp med kontroll (det gillar jag!). Kunde från den galoppen även göra övergångar ner till skritt utan problem.


Som avslutning fick han sedan trava på med sitt STORA steg. Han frustade och slappnade av fint och var så nöjd. Jag kollade bara av att jag kunde ta tillbaka lite om jag ville. Sedan var vi klara efter bara en dryg halvtimme, men det fanns liksom ingat att gnata om och jag ville avsluta positivt. Älskade, fina häst  .

 

Arkivbild  


Av rackemarie - 15 maj 2013 10:08

 


Tipstack till: Nina Bengtsson Text: Hege Hellström Illustration: Linda Eriksson    - Bakdelsvändning får man ofta lära sig att göra genom att vända med innerhanden och med det inre sittbenet. Jag skulle vilja att man får mer kontroll på yttersidan, koll på det yttre bakbenet, säger Nina Bengtsson, GP-ryttare och B-tränare i dressyr. För att uppnå detta brukar hon ofta be sina elever att rida på volter med tagen bakdel. Då får de in känslan för hur hästen ska röra sig och bjuda.    Vänd inte bara framdelen Vanliga fel i den här övningen är att ryttaren sitter på fel sittben och att han eller hon vänder framdelen för mycket, utan att ha kontroll över det yttre bakbenet. - Man ska inte kasta runt hästen, den ska lära sig att bära vikt över sina bakben. Hästen ska vara avspänd och tänka framåt, instruerar Nina. Det är jätteviktigt att ha kontroll på sitt eget bäcken så att man inte glider ut för mycket på yttersidan. - Du ska kunna hålla inner sittben med tryck och hålla inre höften framme. Det är där du får bjudningen framåt. Hästen ska enligt Nina gå på ytter tygel. - Stundtals ska du kunna lätta helt i inner och den ska gå ändå, och bjuda för ytter skänkel fram på ytter tygel.   Snabba hjälper En av Ninas käpphästar är att hästen ska svara snabbt - vilket kräver snabba och distinkta hjälper. Det gäller även i denna övning. - Sitt inte och kläm, det ska vara pam-pam med skänkeln och då ska hästen svara. Gör inte för mycket. Ofta kommer man med tusen miljoner signaler och hästen vet varken ut eller in till slut. Du kan aldrig klämma en häst till en bakdelsvändning - då låser den sig.   Gör så här: Skritta med tagen bakdel på en lite större volt, cirka 20 meter i diameter. Du tränar egentligen sluta, hästen blir mer lösgjord och mjuk i innersidan och mer genomsläpplig. Gör volten mindre, ner mot 10 meter, och fortsätt rida sluta. - Då kan du jobba lugnt i skritt med att sitta på inner sittben, och med att hästen tar ytterskänkeln. Hästen lär sig att böja sig med ärlig eftergift, säger Nina. Du kan successivt minska volten mer och mer tills du vänder på stället, med samma känsla. - Känslan ska vara mjukhet i innersidan, hästen ska bjuda framåt och åt sidan för ytter skänkel. Rid övningen i båda varven.


Syfte: Hästen ska lära sig att bära på bakbenen och att ta ytter skänkel. Du får in känslan och tränar på att rida bra bakdelsvändningar.   Svårighetsgrad: Medel.   Tänk på det här: Passa dig för att hamna i ett läge där hästen bara går och trycker baken åt sidan. Den ska inte bara gå med tryckt rumpa bredbent åt sidan, du ska ha en känsla av att den bjuder framåt för ytter skänkel och vinklar sitt bäcken lite grann.

Hittade den här övningen på hippson.se: http://www.hippson.se/ridovningar/bakdelsvandning-la-nina-bengtsson.htm


 Ungefär så här är det som jag tränar med DiNozzo, men vi har absolut inte kommit in till cewntrum av volten på långa vägar. Brukar ta en bit med tagen bakdel på volten och sedan gå ur och rida rakt. Just för att inte bli sittande och klämma och för att få tillbaka bjudning om den tappas. Jättebra övning!

Av rackemarie - 14 maj 2013 21:32


Johanna och jag samsades i ridhuset under hennes träning. Jag försökte hålla mig ur vägen och höll mest till på den nedre halvan av ridhuset. Började med att rida på en liten fyrkant i skritt med kvartsframdelsvändningar i varje hörn. Noga med yttersidan och rakriktningen. Jätteduktig var han. Sedan samma tänk i trav och så fort han ville ta kommandot över tempot en övergång till skritt. Gick också bra. La in lite galopp sedan, också med fokus på att komma mer upp än fram. Inte perfekt men lite bra ändå.


Liten pustpaus och sedan tagen bakdel på volt. Fortfarande lättast i vänstervarvet.


Övergångar skritt-trav och tempoväxlingar i traven. Svarade han bra på tycker jag. Givetvis går det lite fram och tillbaka under ett pass. Ibland dyker han fortfarande, men jag blir snabbare och snabbare på att rätta till det. Kan dessutom alltid gå tillbaka till skritten och rätta nu.


Lite till galopp blev det också på min lilla volt som jag hade till mitt förfogande. Sedan travade vi av, nöjda och belåtna och hann titta lite på Johannas och Mollis träning. De var riktigt fina, tycker jag, och börjar nu hitta tillbaka till den fina form de hade innan Johanna drabbades av sitt envetna halsvirus.

  Oj, det var en suddig bild  !

Av rackemarie - 14 maj 2013 14:41



Idag har Johanna träningstid för Å. Jag hoppas det går bra för dem.


För min egen del hoppas jag på ytterligare ett trevligt dressyrpass. Tror jag ska försöka mig på lite slutor (eller tagen bakdel då då om man ska va så noga) längs spåret och traggla lite med bakdelsvändningarna ytterligare. För övrigt blir det lite övergångar och tempoväxlingar och annat jox förstås  .

  Vi är absolut inte där ännu, långt ifrån! Men själva tränandet mot slutmålet är otroligt stärkande och samlande. Bra övning för mig också att känna var baken på hästen är och hur hans bakben rör sig.


Mina tankar går också ständigt uppåt höjden till Racke och hans "familj". Hoppas, hoppas att han får hålla sig frisk och på benen nu.


Av rackemarie - 13 maj 2013 20:06



Att Racke överlevde gårdagen och mår efter omständigheterna bra. Lite,stel, svullen och öm på några ställen, men njuter för fullt i hagen där det tuggas spätt vårgräs så mycket det hinns med. Det var skönt att få se honom idag.


Att jag fyller år. Väääldigt många sådana  ! Har fått både bakelse och present minsann.


Att jag fick avsluta dagen med ett riktigt trevligt ridpass på min fine DiNozzo.


Här kommer till sist lite fina "Johannabilder" från Rackebesöket idag:

  Märke på halsen efter droppet.

 

Rakad på andra sidan men där gick det inte att sätta nålen.


 

Racke och Dancer mumsar morötter.

 

Men hallå: MEEER!

 

Vackraste ögonen   .

Av rackemarie - 13 maj 2013 09:34



Är mycket trött efter gårdagens akututryckning som inkluderade Mullsö och Habo räddningstjänst samt en distriktare från Falköping. Utryckningen gällde vår lille Racke. Kan säga att det slutade bra och att ett mer utförligt inlägg kommer upp här senare.


Också ett sätt för honom att fira sin födelsedag. Uppmärksammad blev han i alla fall, den lille busen.

 

Av rackemarie - 13 maj 2013 08:54



14 20 igår:  Skulle bara hem och äta och vila en stund innan eftermiddagens plaerade ridning. Precis när jag kommit innanför dörren ringde det i mobilen. Såg att samtalet kom från Rackes "storhusse". Då det inte hör till vanligheterna att han ringer mig förstod jag att något hänt. Och mycket riktigt visade det sig att mina onda aningar besannades.


Racke hade helt plötsligt fallit omkull i stallgången när han höll på att göras i ordning för en ridtur. Han hade gjort några tappra försök att komma upp, men snabbt gett upp då han inte fick något fäste. Jag tog med mig mannen up för att se om vi med gemensamma insatser med Rackefamiljen kunde få honom på fötter. Det gick inte. Eftersom han låg i stallgången mellan två boxar var et ganska trångt också.


Beslutade då att ringa in både räddningstjänsten och jourveterinären. Räddningstjänsten var först på plats med bilar och mannar från både Mullsjö och Habo. Veterinär inväntades och under tiden försöktes det att få under lite bredare linor (brandslangar) under lilla häst som var så duktig, men ganska trött och medtagen efter nu nära en timmes kämpande.


Veterinären kom och kunde sätta nål och ge lite lugnande och smärtstillande. Sedan fästes en sele runt lille Racke. Selen fästes i en vinch som fästes på en dubbelvikt stege utanför stalldörren. Efter många om och men kunde han så småningom lyftas och dras ut genom dörren för att hamna platt på marken utanför. Linor etc som höll hans ben på plats togs bort och sen sa det bara SPRATTEL, SPRATTEL.


Där stod han äntligen upp på benen efter över tre timmars kämpande. Lite darrigt i början, men efter ett par varv på ridbanan blev han stadig och mindre stel. Veterinären kunde nu inspektera honom lite närmare. Andningen blev snabbt normal, hjärtat slog som det skulle, ett litet skrapsår på höger bakkota och ett litet bitsår i munnen var allt som syntes. Ett dropp sattes för säkerhets skull och Racke var tvungen att stå still vilket gjorde honon mycket sur, men när han fick lite hö att tugga på  blev han lite gladare i alla fall.


Hans kamrat Dancer var en klippa under alla dessa timmar. Hon stod utanför stallet och stöttade sin kompis hela tiden. Ropade lite till honom bara under hans försök att ta sig upp bara. Tror hon visste precis hur allvarligt det var.


När de fick nosa på varandra igen skrek hon till på honom och hytte med frambenet. Precis som vanligt när de varit ifrån varandra en stund. Fick rapporter sedan under kvällen att allt var fortsatt stabilt och att det gamla strävssamma paret sedan hade kunnat släppas ut i hagen för att beta. Vilket sätt att fira sin födelsedag.


Vi har ingen aning om varför han föll ihop helt utan anledning (inte veterinären heller). Har någon varit med om något liknande?


Här får Racke sitt dropp och lite stärkande hö under tiden. På bilden ser ni från vänster:

Rackemaries man, Rackes stormatte, Dancer, Rackes lillmatte, Racke och Rackes stor-husse som fick agera droppställning.

   


Av rackemarie - 12 maj 2013 20:00



Största grattiskramen till världens bästa arab. Fine Hrachmaninov fyller 22 år idag  


   

Lilla hjärtat   

Presentation

DiNozzo

   Född 2005, Westfalher.

e. De Kooning ee. Donnerhall

ue. Florestan I

Importerad till Sverige som fyraåring.

Utbildad LB/LA. Tävlad LB.

Moller af Idskov

 Född 2000, Dansk ridponny.

e. Mango AA, ee Mago xx

Mankhöjd ca 153 cm.

Utbildad och tävlad LA dressyr,

90 cm hoppning.

Hrachmaninov ox

 Född 1991, Arabiskt fullblod.

e. Garanti, ee Probat

ue Haracz

Utbildad och tävlad MVSC.

Placeringar upp till LA:1.

Numera pensionär och bor hos vänner.

Gold (52)

 1995-2012

e. Guinness ee. Dolomit

ue. Herkules

Utbildad MVSB.

Fick fyra fina föl.

Underbar vän  

 

 

Dancer

 

Född 2007. SWB

e. Don Primero ee. Donnerhall

ue. Guinness

Gångartsdiplom på treårstest.

Såld till Yvonne 2012.

Utbildad och tävlad upp till LA:4 med placering så här långt.

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Maries gästbok

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards