Rackemarie

Alla inlägg under mars 2013

Av rackemarie - 13 mars 2013 22:04



Lediga onsdagen blev en tur till stadens hospital med Johanna. Inget allvarlig utan en ögonkoll och ordination av kortisondroppar (igen). Vi hann också med lunch på IKEA och besök på både Charlies och HÖÖKS. Hör och häpna; utan att handla det allra minsta. Dock kollade jag in lite vårjackor, men har inte bestämt om jag egentligen behöver någon.


Tappade riktigt humöret sedan när snön började vräka ner på hemvägen. Det ska vara VÅR nu!!! Vi snabbade på upp till stallet för att få in alla pållarna i det hemska vädret. Kallt, blåsigt, snöigt! Verkar som att Mollis och Nozze känner igen vår bil nu. Mollis galopperade upp mot grinden  direkt. Lite mer tid tar det innan den röde reagerar, men när han väl fattat att det drog sig mot insläpp kom också han i galopp med bocksprång.


Mollis hade en öm bula på halsen efter vaccinationen och var SYND OM tyckte han och ville inte ha skavande tyglar där. Johanna var ridsugen och det var inte jag så idag fick hon styra runt Nozze-skeppet, vilket hon gjorde med den äran. Idag gick båda galopperna enkelt att fatta. Kanske att longeringen igår var bra och gav effekt. Hon fick lägga en del jobb på sidförflyttningar och öppnor och tempoväxlingar. I öppnorna tappade han lite bjudning, men varje steg ärändå  stärkande.  De växlade med att rida framåt emellan och lägga in mycket galopp. Sedan kom han loss i traven riktigt fint och svingade på riktigt fint. Duktigt av båda. Jag kom mest med glada tillrop och så passade jag på att tömma bajstunnan i ridhuset också. Eller bajsberget kanske jag ska säga då vi lägger allt på marken i stället för i tunnan där det ändå bara fryser fast.


I kväll har jah tänt en massa ljus och försökt att förtränga den eländiga vintern. Tror jag kanske dragit på mig lite förkylning  också kanske. Känner mig lite tung i huvudet, lite halsont och allmänt bläig. Hoppas kunna sova bort det. God natt.


Fin vinterbild av DiNozzo och Johanna från januari.

 

Av rackemarie - 12 mars 2013 19:28


Nozzes öga var helt bra idag. Troligen hade han väl fått in något skräp som jag antingen lyckades skölja ur eller som åkte ur av sig självt. Puh!


Alltså var det arbetsdags igen idag då. Visste inte om jag hade tillgång till någon sadel idag så jag bestämde mig för att longera i ridhuset samtidigt som Johanna red Mollis ett litet lugnt pass eftersom han är nyvaccinerad.


Longeringspasset blev bra: Han var...pigg och glad! Han fick värma upp ordentligt i skritt och trav tills han blev avspänd och sedan galoppera på ordentligt. Därefter blev det övergångar trav-galopp. Ett varv galopp, ett varv trav, ett varv galopp osv på volten. Han har lite svårt att fatta rätt galopp i höger varv, men när jag kunde ställa lite inåt i hörnet innan fattningen gick det bra. Travade av och sedan avskrittning på grusvägen ihop med Johanna och Mollis.


Nu är sadelprovning inbokad till söndag 24/3. Nu vill jag verkligen ha en egen sadel!

Kanske en sådan här:   Amerigo CC, eller någon annan Amerigo-modell, eller kanske något helt annat. 


I morgon bara måste det bli ett dressyrpass. Jag har inte suttit på hästryggen sedan i fredags och har ridabstinens. Blir riktigt rastlös och det känns som att något fattas.

Av rackemarie - 11 mars 2013 18:56



Idag fick Mollis en extra influensavaccination eftersom hans danska veterinär inte hade a) gett den eller b) felmärkt i passet. Något konstigt var det och vi tyckte faktiskt det var smidigare att grundvaccinera än att försöka reda ut detta med Danmark. Så nu är det gjort!


Johanna var uppe i stallet före mig för att ta emot veterinären men ringde hem och berättade att Nozzes öga var alldeles igensvullet. Typiskt också att hon såg det efter att veterinären åkt. Givetvis åkte jag upp direkt när jag bytt jobbkläder mot stallkläder. Lille gubben, så ynklig han såg ut. Ett öga alldeles bulligt, men han kunde ändå se så helt igensvullet var det inte. Försökte kolla så noga jag kunde om det satt något i ögat eller om ögat var skadat, men såg inget. Tvättade och sköjlde ur med koksalt. Oh, det var ett litet ynk som helst ville stå med mulen i mattes famn sedan. Och det fick han ju. Sedan lyckades han både hosta en gång rejält och snora till, men mer blev det inte. Men det var ändå tillräckligt för att få fram febertermometern som visade 37,7.


Eftersom Johanna var med och släppt in hästarna och inte la märke till något svullet öga är vi så gott som säkra på att han gjort något i boxen. Kanske fått in spån eller lusern? Vem vet. Hoppas på att det är bättre i morgon. Tyckte till och med att det såg lite bättre ut redan när vi åkte hem. Men en extra vilodag blev det.

  Friskt öga. Blev inget foto av det svullna.



Gårdagens utflykt blev lyckad. Vi fick träffa Dancer och se att han utvecklats på ett positivt sätt. Igår gjorde han sin MVSC-debut med den äran. Visade prov på ett stabilt psyke, inte ett dugg tittig. Gjorde fina skolor och var allmänt flott. Tappade lite enegi mot slutet och fick lite omslag i förvända galoppen, men presterade ändå ett godkänt resultat. Inte illa av lilla sexåringen minsann. De skulle bara ut och känna på klassen lite utan press såhär första tävlingen för säsongen. Så duktigt av honom och hans goa ryttare och ägare Yvonne.


En lite yngre Dancer våren 2010 då han var knappt 3 år.

 

Av rackemarie - 10 mars 2013 09:52


Ska bli kul att få se den här killen igen:

    Fine Dancer  

Av rackemarie - 9 mars 2013 15:41


Idag fick Nozze en ny ryttare på ryggen eftersom Jejja är hemma från Halmstad den här helgen. Hon har inte ridit honom sedan jullovet så jag var extra spänd på att höra om hon tyckte att vi gjort några framsteg sedan dess. Och tänk: Det har gått framåt. Han var inte så tung och hängig, inte så tung i handen, lyssnade mer på hjälperna bl a sidförande och var kvickare både framåt och bakåt. Idag blev det arbete med fokusering på rakriktning och att komma ordentligt mellan hjälperna. Jösses, vad fin han blev emellanåt när allt blev rätt. Han tycker verkligen det är jättejobbigt att få in bakbenen rätt under sig och göra alla övergångar uppåt med aktivitet i bakbenen utan att få störta fram. Ibland blev det en hel del hopp och skutt, men med en ryttare som bara satt lugnt kvar och krävde om och om igen så fattade han emellanåt vad han skulle göra och fick då mycket beröm. En analys av varför galoppfattningarna i höger varv är så svåra fick jag också. Han skjuter gärna över ryttaren och sadeln till vänster så jag fick rådet att innan fattningen trampa tillbaka sadeln och känna att jag sitter mitt över. Också vara noga med att verkligen sänka min inneraxel och höft och ge ordentlig eftergift på inner tygel så att han får ordentligt plats att fatta med inner bak.


Passet avslutades med ridning friskt framåt i en friare galopp och nedläggning i traven. Som avslutning blev det sedan en liten avskrittning på den lilla grusvägen som äntligen är isfri.


Duktig häst (men lite trött) och duktig dotter  .

 

Av rackemarie - 8 mars 2013 12:03


Igår skulle det ev. ha varit löshoppning, men det blev inget tyvärr, så då fick det bli vila. Tror inte att Nozze blev ledsen direkt. Idag tar vi nya friska tag i stället. Dessutom kommer stora Syster Yster hem idag och stannar till söndag så han ska nog få att göra. Hon är ridsugen  .

 

Av rackemarie - 7 mars 2013 13:19


nkte att jag skulle ha en mjuk och fin häst, till onsdagens ridpass, som skulle vara lättarbetad, men det var visst inte Röde Baronens plan alls. Tänkte ju forsätta övergångarna skritt-trav men det var visst väldigt tråkigt och han roade sig mest med att dra mig och mina sittben ur sadeln. Jag blev verkligen jättefrustrerad och mumlade nog ett och annat som inte lämpar sig för skrift, men jag har en bra metod för att komma åt den här desperationen hos mig: Man gör halt! Hästen får pusta och man själv tar tre djupa andetag och tänker ut en ny strategi och plan. Så istället för de tänkta övningarna blev det galoppfattningar från både skritt och mer samlad trav. Det tyckte han var kul!


Nu är inte jag så himla bra på detta. Jo, jag kan fatta galoppen men sen "glömmer" jag att rida och då bryter han av såklart, men skam den som ger sig.  Det blev många fattningar och en del sammanhängande galopp, men bara att fatta är ju väldigt stärkande så det var nog så muskelbyggande. Konstigt nog kan jag baske mig inte få till högergaloppen, så där får jag ta hjälp, men vänsterfattningarna funkade fint efter ett tag. Några tips?


Sedan avslutade vi med att pumpa på i en frisk trav på stor volt där jag bara satt ner som attan och slöt om med ben och red så hela magen guppade framför mig och med bakåtdragna skuldror. Kanske inte vackraste sitsen men för att få det åt rätt håll är det bättre att överdriva. Jag var noga med att att inte hålla balans i tyglarna utan i magen. När han bjöd friskt framåt la jag in lite kortare steg och övergångar till skritt.  Funkade. Jag tänkte också på att försöka rida volten mer kantig för att få stöd på yttertygeln. Nu kändes det verkligen som att jag kom till ridning emellanåt. Äntligen!


En annan liten övning vi gjorde idag var pyttevolt med tagen bakdel. Riktig gymping det. Varierde storleken på volten och gick ur böjningen emellanåt, men var hela tiden noga med att han gick med alla delar av kroppen där jag ville ha dem.


Jag känner att jag plockar ner fler och fler verktyg, som kan användas framöver, i min lilla låda.


Idag kanske det blir löshoppning.


Efter gympapasset kan det behövas lite stretching och avsvampning. Bra att ha en egen "stalledräng".

 

Av rackemarie - 7 mars 2013 09:21


Gårdagen var som vanligt arbetsfri dag för mig. Bästa dagen på hela veckan. Just igår kanske inte var så fantastisk då förmiddagen  tillbringades i tandläkarstolen. Fyra gånger har det tagit att få ordning på, de ack så viktiga men eftersatta ,tänderna. Detta var sista gången. PUH!


Sedan åkte Johanna och jag in en snabbis till stan för att handla lusern och SPILLERS kraftfoder, men vi började stadsresan med en A6-sväng med lite småinköp och lunch. Sedan blev det Granngården och lusernköp och därefter Charlies. Skulle ha mat och lite andra smågrejer, bl a antibitkräm, men jag hittade dessutom ett par Pikeur-ridbyxor, mörkgrå, helskodda med invävt randmönster, för bara 750 kr! Johanna hittade också ett fynd, en Anky-jacka för 400 kr. Sedan blev det en ny nosgrimma till tränset också, med vit fodring.


Här kommer lite bilder på inköpen för den som är intresserad av sådant:

 

Två par örhängen för att matcha Nozzes pannband;) (från Klockmäster)


 

En sjal i fin rosa färg till jobbet (från Joy).


 

Ny nosgrimma till Nozzes träns (Jacson, Charlies). Färgen ser betydligt bättre ut i verkligheten:


 

Dagens fynd: Helskodda Pikeur-ridbyxor för 750 kr. Precis rätt storlek!


Det kommer ett separat inlägg om gårdagens ridpass senare :))))

Presentation

DiNozzo

   Född 2005, Westfalher.

e. De Kooning ee. Donnerhall

ue. Florestan I

Importerad till Sverige som fyraåring.

Utbildad LB/LA. Tävlad LB.

Moller af Idskov

 Född 2000, Dansk ridponny.

e. Mango AA, ee Mago xx

Mankhöjd ca 153 cm.

Utbildad och tävlad LA dressyr,

90 cm hoppning.

Hrachmaninov ox

 Född 1991, Arabiskt fullblod.

e. Garanti, ee Probat

ue Haracz

Utbildad och tävlad MVSC.

Placeringar upp till LA:1.

Numera pensionär och bor hos vänner.

Gold (52)

 1995-2012

e. Guinness ee. Dolomit

ue. Herkules

Utbildad MVSB.

Fick fyra fina föl.

Underbar vän  

 

 

Dancer

 

Född 2007. SWB

e. Don Primero ee. Donnerhall

ue. Guinness

Gångartsdiplom på treårstest.

Såld till Yvonne 2012.

Utbildad och tävlad upp till LA:4 med placering så här långt.

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Maries gästbok

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards