Rackemarie

Alla inlägg under januari 2013

Av rackemarie - 19 januari 2013 10:34

Igår blev det ett litet pass i riduset. Skulle bara jogga och mjuka upp lite eftersom vi hade bokat träningstid till idag på förmiddagen. Därav blev intet eftersom det är så KALLT. Vaknade till minus 16 grader och tydligen ska kylan hålla i sig hela dagen. Har man tränare på hemmaplan är det liksom ingen katastrof  att skjuta på det lite.


Nåväl, det lilla passet igår kändes riktigt trevligt. Styrningen i vänstervarvet blir bättre och bättre, men jag får vara väldigt noga med min egen vikt och att absolut inte ta för mycket innertygel för då åker den förbenade ytterbogen ofelbart iväg utåt.


Idag åker vi upp vid ett och ska se om inte pållarna ska få gå ett pass i en av sommarhagarna. Mycket snö har vi så det blir inte lång stund, men riktigt bra styrketräning. Mollis ska nog ridas och DN får antagligen gå på lina. Kanske  kan vi fota lite också är förhoppningen.


Bilden: Racke och Jejja i sommarhagen  vintern 2010.

   

Av rackemarie - 18 januari 2013 14:50

Idag hade jag tagit tjänstledigt från jobbet för att åka med Johanna till  hennes skola. Alltid lika trevligt att träffa den sympatiska personalen som jobbar där. Vi satt och pratade i det som en gång i tiden faktiskt var mitt arbetsrum. Inte mycket som var sig likt kan jag säga, men så är det också cirka 20 år sedan jag arbetade där.


Eftersom Jönköping ligger på vägen hem blev det givetvis lite paus på A6 köpcenter och också en tur till Charlies .


Fika på Coffee House på A6. Mysigt vid brasan:

 


Lite inhandlade saker: Väska och örhängen från BikBok, mo.bil/kortfodral från H&M samt ett par läsglasögonoch två filmer från Åhlens.

   


Till sist ett stopp på Charlies men där handlade jag endast några högst planerade saker. Ett mörkblått vardagsschabrak, en mössa och lädertvål:

 


Laddar i stället för nästa fradag för då är det REA:

   

Av någon anledning fungerade det helt plötsligt inte att rotera bilden och jag hinner inte krångla med den så håll till godo ändå.


Nu far vi mot stallet för mockning, insläpp  osv...Hörs i kväll   om ni vill!




Av rackemarie - 17 januari 2013 20:50

Full fart från jobbet. Snabbt ner till tåget för att hämta upp Johanna. Hem för lite snabbkäka och ombyte innan avfärd till stallet.


Löshoppningsbanan var redan så gott som klar när vi kom. Eftersom en av hästarna förbereds inför treårstestet  var banan uppbyggd av en galoppbom, två räcken som inhoppningshinder och en oxer enligt de mått som finns angivna.


Först fick Mollis gå ner och jädrans vad fint han hoppade: Taxerade som ett riktigt proffs och bara flöt runt banan, smidig som en svart panter. Vi höjde oxern lite efter hand men mätte inte. Skulle tro att den kanske låg på 120 cm. Duktig liten häst. Han verkar ha fått en nytändning verkligen.


Sedan var det DiNozzos tur. Givetvis tyckte han det var lite konstigt att banan såg något annorlunda ut mot den vi har haft tidigare med bara två hinder. Att första räcket utgjordes av de fruktade sockerbitarna med tillhörande svartvita bommar ställde också till det lite i huvudet på honom. Lite krum över första språnget alltså men de andra två hindren hoppade han fint över. Han fick inte hopppa speciellt högt men fick ta lite fler språng i stället och visade upp riktigt fin trav och galopp däremellan.


Herrskapets två hästar skötte sig också alldeles utmärkt. Det funkade verkligen bra med den här banan där de verkligen fick skärpa till sig och vara uppmärksamma för att komma in rätt. Tyvärr blev det inga bilder då vi alla (tre) behövdes som piskförare idag. Tror att både hästar och ägare var mycket nöjda med kvällen.


DiNozzo och Kicki över de farliga svartvita bommarna.

 



Av rackemarie - 17 januari 2013 14:45

I kväll tror jag det blir löshoppning:

   

Det gillar båda!

Av rackemarie - 17 januari 2013 12:54

Sex minuter kvar av lunchen Följ med:

   

Ja, det är här jag tillbringar det mesta av min tid när jag inte är i stallet. Jag jobbar alltså som skolbibliotekarie på en högstadieskola. Bästa jobbet! Här är mitt kontor och utanför är själva biblioteket som ser ut så här:

   

Ganska mysig arbetsmiljö tycker jag  . Oops. Nu är klockan ett och jag ska öppna igen. Ses!

Av rackemarie - 16 januari 2013 20:32

Måste bara skriva lite om Johanna och Moller af Idskov. Det blir liksom aldrig att jag tittar på dem när de rider. Antingen är jag fullt upptagen med stallarbete eller också rider jag samtidigt och då har jag fullt upp själv. Men idag var jag klar med mitt ridpass lite tidigare än Johanna och Mollis och kunde därför få se vilka framsteg de gjort. Han var superfin i formen. Orkade komma ihop riktigt fint och var hög, men rund och igenom ryggen i ALLA gångarter. Mycket fina travökningar visade de också upp med bibehållen form. Lite trampövningar fick jag också se. Så snabbt de har tagit igen det som missades i okt, nov och nästan hela dec. Tur att A var så snäll och kom och red Mollis några ggr i veckan så han har i alla fall hållits igång hyfsat. Men det är fantastiskt att Johanna kan återhämta sig så snabbt. Undrar om det funkar så när man varit mycket sjuk så som hon varit genom åren? Att man blir lite tuffare, lite envisare...  


Sänder också massa kryapådig-kramar till Jejja i Halmstad. Trots att hon legat nerbäddad under veckan och varit riktigt sjuk har hon färdigställt sin tentainlämning i tid...   Stolt mamma.


 Om min och Nozzes ridning är det inte så mycket att skriva om just nu. Jag håller på att pröva mig fram för att se vad som fungerar bäst. Idag var det mycket ridning framåt, framåt, framåt och att han skulle vara allert och kvick. Jag försökte vara riktigt noga med mina hjälper och kvick med min skänkel. Inte sitta och nöta utan ge kvicka impulser bara. Det blir nog bra det här  .

                 

    Vi "flickor" i familjen och våra hästar   

Av rackemarie - 15 januari 2013 23:13

En blomma till dig, Bea, från DiNozzo och oss. Hoppas du snart är i sadeln igen.

 


Och så lite ridrapport: Igår blev det  vila för hästarna.


Idag red Johanna ett  pass på Mollis som hon var supernöjd med sedan kom hon ner till mig och Nozze. Jag red först och kunde idag svänga åt BÅDA hållen. La lite mer fokus på min ridning och var noga med att komma ner i sadeln och bakom honom och tänka "hans öron upp". Så lite kan göra sådan skillnad. Kunde rida lite godkända övergångar och en hyffsad trav med ganska bra tempo. När min ork var slut tog Johanna över och det blev galoppjobb, lite förvänd och fattningar från skritt.  Duktig häst och duktig dotter.

Av rackemarie - 14 januari 2013 14:12

Hade en lugn morgonjour. Lite kyligt men lugna sansade hästar som först åt sitt kraftfoder inne och sedan traskade all ut, hage för hage till det väntande hösilaget. I vår hage hade vi lagt ut en hel julgran också. Möller stannar alltid vid första höhögen så han såg den inte, men Nozze går till nästa och fick syn på den där granen mitt i hagen.Lite misstänksam var han allt ,men hungern tog överhanden och han stannade vid sin hög och åt.Sedan såg Johanna att Mollis hade tappat en boots, in och gräva fram i boxen, övertala Mollis att vi inte skulle ta in honom utan att han lugnt kunde stå kvar och äta.

Vi passade också på att mocka våra boxar innan vi åkte hem och åt frukost och mös lite. Eftersom våra stallägare skrivit på tavlan att de skulle ge lunchen hade vi ingen tid att passa förrens mellan tre och fyra då hästarna brukar gå in. Passade på att sova lite, äta lunch och tvätta lite.


På erftermiddagen passade jag på att få lite hjälp av Johanna i ridhuset med Nozze. är jättebra att ha någon på marken som kollar. Vi fortsatte med samma arbete som tidigare. Absolut det viktigaste att han INTE får gå ifrån mig. Då tappar jag sidorna och all styrning på honom. Svängandet får också ske mycket med vikt och skänkel, så lite hand som möjligt. Är som att han utnyttjar för stora ledande tygeltag till att slingra iväg med halsen i stället och sticka ut en bog och då är jag borta. Hoppade av när han kändes avstämd och med för att Johanna skulle känna lite och dessutom låta honom galoppera igenom ordentligt i kroppen. Kul, tyckte båda, men Nozze blev riktigt trött (mest i huvudet, tror jag).


Johanna och Möller fick också ha ridhuset alldeles enssamma så de passade på att ta ett tömkörningspass. Testade lite olika sätt att ha tömmarna (vanligt rakt genom ringarna, en ställande på insidan och gramaninspänning) och det han blev bäst på var gramaninspänningen. Då blev han avspänd i halsen (han går lätt och spänner emot med underhals som följd annars).Hon fick vara jättenoga bara och vara snabb, snabb med eftergiften hela tiden så att han inte kände sig infångad. Blev bara en liten okontrollerad "repa" genom ridhuset innan hon hann få rätt på honom. Känsliga lilla häst. Det är så han gör när han upplever något hot: Springer! Efter detta när inget farligt hände och nigen bestraffning utdelades kunde han koppla av och komma till riktigt bra arbete i både skritt och trav. Galoppen hoppades över då han inte skulle hetsa upp sig utan bara vara avspänd.


Hur brukar ni göra vid tömkörning? Har ni fasta inspänningar? Vilka i så fall? Eller inga alls? Eller olika varianter med tömmen?


  Tömkörning med Nozze 


Hoppas på att hinna med ett ridpass idag också, men har lång dag på jobbet så vi får se...



Presentation

DiNozzo

   Född 2005, Westfalher.

e. De Kooning ee. Donnerhall

ue. Florestan I

Importerad till Sverige som fyraåring.

Utbildad LB/LA. Tävlad LB.

Moller af Idskov

 Född 2000, Dansk ridponny.

e. Mango AA, ee Mago xx

Mankhöjd ca 153 cm.

Utbildad och tävlad LA dressyr,

90 cm hoppning.

Hrachmaninov ox

 Född 1991, Arabiskt fullblod.

e. Garanti, ee Probat

ue Haracz

Utbildad och tävlad MVSC.

Placeringar upp till LA:1.

Numera pensionär och bor hos vänner.

Gold (52)

 1995-2012

e. Guinness ee. Dolomit

ue. Herkules

Utbildad MVSB.

Fick fyra fina föl.

Underbar vän  

 

 

Dancer

 

Född 2007. SWB

e. Don Primero ee. Donnerhall

ue. Guinness

Gångartsdiplom på treårstest.

Såld till Yvonne 2012.

Utbildad och tävlad upp till LA:4 med placering så här långt.

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Maries gästbok

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards